Skal fenalår være røkt?

Skal fenalår være røkt? Fenalår er betegnelse for et kjøttstykke av lår, fortrinnsvis fra sau, men også fra annet småfe, som er speket. Spekeprosessen tar to til fire måneder eller mer, og kjøttet blir i noen områder også røykt. Holdbarheten avhenger av salting og tørrhet. Før speking ligger kjøttet i saltlake normalt seks til åtte dager.

Fenalår er betegnelse for et kjøttstykke av lår, fortrinnsvis fra sau, men også fra annet småfe, som er speket. Spekeprosessen tar to til fire måneder eller mer, og kjøttet blir i noen områder også røykt. Holdbarheten avhenger av salting og tørrhet. Før speking ligger kjøttet i saltlake normalt seks til åtte dager.

Kan fenalår bli dårlig?

Oppskåret og vakuumpakket spekemat har lang holdbarhet så lenge den er uåpnet, ofte mange måneder. Ettersom den har blitt skåret opp hos produsenten, er den mer utsatt for bakterieinfeksjon.

Hva gjør man med fenalår?

SALTING OG TØRKING

Bruk sjøsalt, fin eller grovkornet. Gni låret inn med salt over det hele, så begraver du det i salt. La låret ligge kjølig under saltingen, helst under fire grader. Anbefalt saltetid er på mellom 0,6 og 1,0 døgn per kilo avhengig av hvor salt sluttprodukt du ønsker.

Skal fenalår være røkt? – Related Questions

Hvor lenge vanne ut fenalår?

Sag av øverste delen av knoken/skanken på fenalåret. Legg låret i vann og la det stå på et kjølig sted 4-5 døgn, avhengig av størrelsen. Skift gjerne vann 2-3 ganger i løpet av utvanningstiden.

Hvilke fenalår er best?

En stor fenalårtest i statlig regi fastslår objektivt at det finnes gode lår for enhver smak. Men de subjektive kokkene er ikke i tvil: Bergenske Baunens fenalår er uovertruffent best i test.

Hvor lenge skal fenalår ligge i saltlake?

Fenalår ligg i laken i om lag 3 veker (1/2 veke per kilo kjøt), før det vert hengt opp til speking. Små skinker ligg 6 veker og store skinker 8-12 veker (1 veke per kilo kjøt). Hugs at det må vere rikeleg lake som dekkjer kjøtet heilt. Skinka må vatnast ut om lag 6 timar før ho vert hengd opp til tørking.

Hvor mye fenalår pr person?

Beregn ca. 150 g per person når du har enkelt tilbehør som salat, flatbrød og rømme. Har du tyngre tilbehør som potetsalat og eggerøre, eller at spekematen er en del av en rett, kan du beregne mindre.

Hva spiser man til fenalår?

Flatbrød, eggerøre, waldorfsalat og potetsalat er klassisk tilbehør som oppfyller disse smakene, og som passer perfekt på koldtbordet eller til 17. mai-frokosten. Frukter som melon, jordbær, nektarin og fersken gjør seg godt til det salte kjøttet.

Kan man legge opp spekemat dagen før?

Du kan legge opp og pynte spekefatet, lage potetsalat og waldorfsalat en dag før. Eggerøre, grønn salat, friske frukter og rømmegrøt bør lages/kuttes samme dag, men dette er raske, enkle retter som ikke tar for lang tid. Mesteparten av et spekematbord får du kjøpt ferdig i butikken.

Hvordan skjære opp et fenalår?

Den vel innarbeidete måten å dele opp et helt fenalår på er å skjære skivene på tvers. Dermed får du ganske små biter, og ofte litt tykke skiver hvis du ikke er godt trent.

Kan man fryse ned fenalår?

Beste alternativet for lengre lagring er frysing. Du kan ta opp låret frå frysen (la det tine 5 min før skjæring) og legg det tilbake etter bruk. Slik vart også spekekjøt brukt tidlegare då det hang ute i stabburet.

Kan fenalår oppbevares i romtemperatur?

Husk og oppbevare det kaldt. Vil du oppbevare fenalåret i romtemperatur kan du beskytte det mot fluer i en pose laget av tynt bomullsstoff. Pass da på at posen henger løst rundt låret.

Er fenalår rått?

Mange av de “billige” lårene er så , ja faktisk helt røde i midten, at de nesten ikke kan spises uten å varmebehandles. Du må ettertørke de i sjåen noen uker, så er de ferdige ut i februar en gang. Håpløst! Kjøp kvalitet når du først investerer i et fenalår.

Er fenalår sunt?

– Spekemat inneholder en del salt og mettet fett, men også både proteiner og jern som kroppen trenger. Hvor sunt et spekematmåltid blir, kommer derfor an på tilbehøret, sier klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør.

Er fenalår rødt kjøtt?

Fenalår og farse i samme kategori

Særlig rødt kjøtt. Fenalåret skjæres rett fra skinka. Det blir ikke varmet opp eller tilført dårlige oppvarma oljer. Likevel kategoriseres fenalår og farseprodukter i samme kategori – bearbeida kjøtt.

Er fenalår spekemat?

Spekemat er en fellesbetegnelse for mat som er konservert gjennom speking. Ulike typer kjøtt og fisk kan spekes. Eksempler på spekemat er fenalår, spekeskinke, spekekjøtt, spekepølse og spekefisk med mer.

Hvordan velge fenalår?

Når en velger seg ett lår til fenalår bør man velge en sau med litt størrelse. De små blir ofte for tynne og tørre. Kjøttet blir mye bedre fra ett velvoksent dyr. Og blir det for stort, så ta heller halvparten av ett stort enn ett helt lite.

Hva betyr Fen i fenalår?

I. Betegnelse på småfe (sau og geit), sjeldnere bare på sau, brukt i Agder, Øvre Telemark, Numedal og Hallingdal. Utbredelsen har tid Ordet fena stammer fra fe.

Hvordan pakke inn fenalår?

Papir, ikke plast

Husk å pakke det inn i matpapir eller aluminiumsfolie og ikke plast, for ellers kan det mugne når du oppbevarer det i kjøleskap. Ønsker du å henge fenalåret på en krok i taket er det viktig å beskytte det mot fluer med en skinkepose som er laget av flortynt bomullsstoff.

Leave a Comment