Når er magesmerter farlige?

Når er magesmerter farlige? Vi kan alle ha vondt i magen, men når trenger man egentlig å ringe legen? – Vi skiller vanligvis mellom akutte og kroniske magesmerter. Alle som opplever akutt innsettende sterke smerter – enten fra brystet eller buken – bør raskt oppsøke lege for å avklare årsaken, sier Jørgen Valeur, lege og ph.

Vi kan alle ha vondt i magen, men når trenger man egentlig å ringe legen? – Vi skiller vanligvis mellom akutte og kroniske magesmerter. Alle som opplever akutt innsettende sterke smerter – enten fra brystet eller buken – bør raskt oppsøke lege for å avklare årsaken, sier Jørgen Valeur, lege og ph.

Hva kan magesmerter være tegn på?

Ufarlige årsaker til magesmerter
  • Virus. Plutselig vondt i magen som kan gi kramper, diaré, feber og ubehag som går over etter noen dager, såkalt omgangssyke som er en akutt mage- og tarminfeksjon.
  • Matforgiftning.
  • Irritabel tarm.
  • Psykiske plager.
  • Laktoseintoleranse.
  • Cøliaki.
  • Matvareallergier.
  • Luftplager – mageknip.

Hva er akutte magesmerter?

Hva er akutte magesmerter? Akutte magesmerter kan beskrives som skjærende, knipende eller stikkende. Smerter fra brystet eller magen som kommer plutselig og har vart mindre enn én uke, kalles for akutte magesmerter. Ofte foreligger det tilleggssymptomer som kvalme, brekninger, diaré eller forstoppelse.

Når er magesmerter farlige? – Related Questions

Hva slags magesmerter ved Corona?

Noen har ikke symptomer i det hele tatt, og nå er det indikasjoner på at magesmerter hos enkelte kan være første symptom på smitte. – Alle pasienter med uavklarte smerter i øvre del av buken og alle med magesmerter med samtidig feber, behandles som dråpesmitte inntil prøvesvar for covid-19 foreligger.

Kan Omikron gi magesmerter?

Magesmerter er ikke det vanligste symptomet ved korona, dette gjelder også omikronvarianten. Det er et mindre vanlig symptom, men kan oppstå.

Hva er akutt smerte?

Akutte smerter er smerter man får ved skade eller sykdom, f. eks. i hud, knokler, muskler, sener eller indre organer. Disse smerter forsvinner når skaden er helet eller sykdommen er behandlet.

Hva er de vanligste årsakene til akutt abdomen?

Abdomen omslutter de fleste bukorganer, slik som lever, galle, bukspyttkjertel og tarmer, og smerter fra bukhulen er derfor ofte relatert til disse organene. En av de vanligste årsakene til akutt abdomen er betennelse i blindtarmen, kalt akutt appendisitt.

Hvordan vet man om man har magesår?

Symptombilde. Magesår kan gi smerter, spesielt fra øvre del av magen mellom brystbenet og navlen. Smerten er gjerne brennende og verre på tom mage. Du kan få såkalt spiselindring, det vil si at smertene blir mindre når du spiser.

Er det farlig å gå med magesår?

Magesår som fører til hull i magesekken

Innhold fra magesekk eller tarm kan da tømme seg ut i bukhulen og forårsake en livstruende tilstand.

Har hatt vondt i magen i flere dager?

Kommer smertene plutselig og akutt bør du ringe legevakten, eller legen din, og spørre om råd. Har du hatt langvarige plager, men ikke funnet ut av hva det gjelder, bør du søke hjelp. Har du mange i familien med tarmkreft, eller er over 50 år, bør du være ekstra på vakt og ha lavere terskel for å oppsøke lege.

Kan man ta paracet når man har magesår?

Røyking øker risikoen for tilbakefall og forsinker tilheling av såret. Hvis du har behov for å bruke et reseptfritt smertestillende legemiddel bør du fortrinnsvis velge en type som inneholder paracetamol (for eksempel Paracet* eller Pinex*).

Hvordan kjennes magekatarr ut?

Vanlige symptomer på magekatarr er at man opplever smerte eller ubehag i magen. Smerten kjennes tydeligst øverst i magesekken, samt når man legger trykk på mellomgulvet. Halsbrann og sure oppstøt er vanlig, og man kjenner ofte tidlig metthetsfølelse når man spiser. I blant føler man seg sulten og kvalm.

Kan man se magesår på blodprøve?

Hvis magesåret skyldes at du har bakterien Helicobacter pylori, kan legen påvise dette ved forskjellige undersøkelser: ved å undersøke vevsprøven (biopsi) fra magesekkens slimhinne. ved å ta en blodprøve og undersøke om den inneholder antistoffer mot bakterien (en såkalt seroprøve)

Hva er betennelse i magen?

En mage-tarminfeksjon er typisk en betennelse i tarmene. Den skyldes at du er smittet med eller har inntatt mat eller drikke, som har inneholdt sykdomsfremkallende bakterier, virus eller giftstoffer som er dannet av bakterier.

Kan man få betennelse i magen?

Betennelse i magesekkens slimhinne kaller vi magekatarr (gastritt). Typiske tegn på magekatarr kan være smerter eller en brennende/sviende følelse i øverste del av magen, opp mot brystbenet.

Hva er tarmkatarr?

Tarmkatarr er et upresist fellesnavn på betennelsestilstander i tarmen. I prinsippet omfatter ‘tarmkatarr‘ alle former for betennelse i tynn- og tykktarmen, fra de alvorligste tilfellene av ulcerøs kolitt eller Crohns sykdom, til beskjedne og overflatiske irritasjonstilstander med kortvarige plager.

Hvordan bli kvitt smerter i magen?

– Hva kan du gjøre selv for å redusere smertene? – For mange vil det hjelpe å få gått på do. Valg av mat som ikke gir så mye luft i tamene vil også avhjelpe hos mange, sier Sandvold Olsen. Gastroenterologen ber oss være oppmerksom på at knipsmerter i blant kan være uttrykk for underliggende sykdom.

Leave a Comment