Hvorfor får jeg blåmerker uten grunn?

Hvorfor får jeg blåmerker uten grunn? De fleste av oss har vel opplevd å få noen blåmerker – kanskje uten noen åpenbar grunn til det. Det er helt vanlig og som regel helt ufarlig at de dukker opp, også uten at du kan huske å ha bumpet inn i noe eller slått deg på noe vis, men mye blåmerker kan, i sjeldne tilfeller være tegn på sykdom.

De fleste av oss har vel opplevd å få noen blåmerker – kanskje uten noen åpenbar grunn til det. Det er helt vanlig og som regel helt ufarlig at de dukker opp, også uten at du kan huske å ha bumpet inn i noe eller slått deg på noe vis, men mye blåmerker kan, i sjeldne tilfeller være tegn på sykdom.

Hva mangler man når man får lett blåmerker?

Mangel på blodplater, eller dersom blodplatene ikke fungerer som de skal, kan føre til at vi lett får blåflekker, lett blør neseblod eller at vi blør mer enn normalt ved tannpuss og lignende.

Hvorfor får jeg blåmerker uten å slå meg?

De kan komme spontant eller på grunn av slag mot huden, og går som regel over etter kort tid. Men det kan også være tegn på mer alvorlig sykdom. – Blåmerker som kommer hyppig og man ikke husker årsaken til, er verdt å sjekke opp, sier hudlege Sheila Ann Mills Fevang.

Hvorfor får jeg blåmerker uten grunn? – Related Questions

Hvordan sjekke seg for leukemi?

Hvis det er mistanke om leukemi, må man først ta blodprøver. Det vil som oftest (men ikke alltid) være noen avvik i blodprøvene, som for eksempel lavt antall røde blodceller (anemi), lavt antall blodplater (trombocytopeni) og/eller lavt eller høyt antall hvite blodlegemer.

Hvordan ser petekkier ut?

Petekkier er karakteristiske blødninger i huden, mørk røde i farge, 1-2 mm i diameter. De forsvinner ikke dersom man trykker et glass mot dem fordi det er en liten blødning, i motsetning til erytema.

Hvorfor får jenter så lett blåmerker?

Kvinners hud er nemlig litt tynnere enn huden til menn, for den inneholder mindre av bindevevsproteinet kollagen. Det betyr at kvinners blodkar har mindre beskyttelse mot støt, og det resulterer altså i flere blåmerker.

Hvor lenge er det vanlig å ha et blåmerke?

Et blåmerke varer i 1-2 uker. Det blir først rødaktig, deretter blålilla, så grønt, gult og til sist brunaktig. Forskerne benytter seg av den naturlige nedbrytningen av det røde fargestoffet i blodet, hemoglobin, for å finne alderen på merket.

Hvordan ser en Hudblødning ut?

En bloduttredelse skyldes at det har blødd fra et blodkar under huden. Blødningen vil først være svart og blå, etter hvert antar den en gulaktig farge.

Hvorfor får man blodutredelser på beina?

Sprengte blodkar eller blodutredelse er utvidede blodkar i det ytterste laget i huden. Det er ganske vanlig med blodutredelse på områder i ansiktet og på ben og armer. Årsaker til sprengte blodkar kan være graviditet, arvelighet, soleksponering, hormonbehandlinger, overvekt og sykdommen rosacea.

Hvordan vet man at man har blodpropp?

Vanlige symptomer på blodpropp er ømhet, hevelse, spent hud, varme og rødhet. Symptomene ses som oftest i bare ett ben. Mange klager på smerter både når de går og når de ikke beveger seg. Smertene lindres ofte dersom benet heves høyt og holdes i ro.

Kan åreknuter gi blodpropp?

Åreknuter skaper ikke blodpropp eller andre alvorlige sykdommer. Åreknuter ser ut som lokale blålige hevelser på leggen eller låret. De kan stå ut fra huden, og både se og kjennes klumpete ut. Bena kan kjennes vonde eller pulserende, eller føles tunge.

Hva er Blåflekk?

Blåmerke er en misfarging som skyldes blødning i huden, oftest på grunn av skade. Noen får lett blåmerker. Dette kan skyldes at karene i huden, eller bindevevet rundt karene, er blitt skjøre på grunn av høy alder eller som en følge av bruk av visse medisiner, særlig kortisonkremer eller kortisontabletter.

Hvordan bli kvitt Blåflekk?

Hvordan bli kvitt et blått øye

Det finnes ikke noen spesiell behandling for blått øye. Eneste mulighet er å vente og la kroppen og huden hele seg selv.

Hva hjelper mot blåflekker?

– Varm området opp med en varm klut i cirka ti minutter, og masser blåmerket med en fuktighetskrem eller litt vaselin for å øke sirkulasjonen og nedbrytningen av merket, tipser lege Lønning. Når du har skadet deg er det den første tiden som er viktigst for å begrense dannelse av blåmerker, ifølge hudlege Guldbakke.

Er hematom det samme som blåmerke?

Hematom (blåmerke) i huden. Hematomer vil endre farge fra blålig til grønnlig og gulaktig etterhvert som de røde blodcellene i blodet brytes ned.

Hva er Ekkymoser?

Ekkymose, det samme som blåmerke. Overflatiske bloduttredelser i huden eller slimhinnene (purpura) kalles petekkier hvis de er små (2–3 mm) og ekkymoser hvis de er større.

Hva er subduralt hematom?

Subduralt hematom er en blødning under den ytre, harde hjernehinne (dura mater), med blodansamling som trykker på hjernen.

Leave a Comment