Hvordan fylle riktig luft i dekk?

Hvordan fylle riktig luft i dekk?
Slik sjekker du lufttrykket

Bruk en trykkmåler.
Gjør det når dekkene er kalde fordi dekkene varmes opp mens du kjører, og det kan påvirke trykket.
Skru av ventilhetten og sett måleren inn på ventilen.
Les av trykket på måleren og sammenlign med det som er anbefalt bar eller psi for dekket.

Slik sjekker du lufttrykket
  1. Bruk en trykkmåler.
  2. Gjør det når dekkene er kalde fordi dekkene varmes opp mens du kjører, og det kan påvirke trykket.
  3. Skru av ventilhetten og sett måleren inn på ventilen.
  4. Les av trykket på måleren og sammenlign med det som er anbefalt bar eller psi for dekket.

Hvilket dekktrykk skal jeg ha?

Riktig lufttrykk til din bil står i instruksjonsboken. Opplysningene står også vanligvis på et klistremerke i dørkarmen på førersiden, på innsiden av tanklokket, eller i motorrommet. Husk at anbefalt dekktrykk ofte er forskjellig mellom for- og bakhjul.

Kan man kjøre med lavt dekktrykk?

Trafikkfarlig med lavt dekktrykk

– Det er utrolig viktig å kjøre med riktig dekktrykk. Retningsstabiliteten endrer seg, bremselengden øker og generelt kan kjøreegenskapene på bilen forverres. Det er også en økonomisk side ved å kjøre med for lavt dekktrykk.

Hvordan fylle riktig luft i dekk? – Related Questions

Hvordan justere dekktrykk?

Justere dekktrykk
  1. Fjern hetten fra ventilen på et dekk, og trykk deretter dekktrykkmåleren hardt ned på ventilen.
  2. Pump opp dekkene til riktig trykk.
  3. Sett på ventilhetten igjen.
  4. Kontroller dekkene visuelt slik at det ikke finnes noen spikere eller andre gjenstander som kan punktere dekket og forårsake lekkasje.

Hvor ofte må man fylle luft i dekk?

– Vi anbefaler at du gjør dette oftere. Gjerne en gang i måneden. – Har du for lite luft er det bare å fylle på til det trykket du skal ha. Så slipper du å kjøre med dekk som gir dårligere veigrep og attpåtil slites fortere og skjevt, sier Sødal.

Hvor slites dekk med lavt lufttrykk?

Feil Dekktrykk

Som du nå vet forkorter feil lufttrykk i dekkene levetiden betraktelig og fører til ujevn slitasje. Bildekk med 40 prosent lavere trykknivå enn det anbefalte slites ut 60 prosent raskere.

Hva kan feil lufttrykk føre til?

Feil lufttrykk endrer bilens kjøreegenskaper. Både bremselengde, kjøreegenskaper og grep på vått føre kan bli vesentlig dårligere med feil lufttrykk. Dessuten vil feil lufttrykk også øke rullemotstanden og dermed føre til høyere drivstofforbruk. Til syvende og sist vil man også redusere levetiden til dekkene.

Hvordan slites et dekk med for lavt lufttrykk?

Dekk med lavere profil (mindre gummi) slites ofte mest i midten når luftrykket blir for lavt, da denne delen av dekkbanen slynges ut ved akselerasjon. Disse dekkene kan gjerne ha lufttrykket som er oppgitt for en tungt lastet bil. Vinterdekk bør ha rundt 10 prosent høyere trykk enn sommerdekk.

Hva skjer om man kjører med for høyt dekktrykk?

Et undertrykk på 1,0 bar fører til at du får hele fem meter lengre bremsestrekning – verdifulle meter som kan skille mellom en nestenulykke og en dødsulykke. Et for høyt lufttrykk kan også være skadelig. Det gir nemlig dårligere veikontakt og stivere kjøring, og øker samtidig slitasjen på dekkets mønster.

Hvor mye luft skal det være i vinterdekk?

Temperatur har stor betydning for lufttrykket i dekk. Derfor anbefaler vi at du øker lufttrykket med 0.2 bar i vinterdekkene dine, i forhold til hva som står som anbefalt i instruksjonsboka til din bil.

Hvor er lufttrykket høyest?

“Gjennomsnittlig” lufttrykk er 1013,25 hPa, ca. 760 mm Hg. Det høyeste lufttrykket som er målt i havets nivå er 1083,5 hPa (Agata, Sibir), det laveste lufttrykket er 870 hPa (Guam, Stillehavet).

Hva gjør du hvis du punkterer?

Få bilen så langt ut av veibanen som mulig. Ta på refleksvest hvis du beveger deg utenfor bilen. Sett ut varseltrekant hvis bilen står usikkert til. Ring Viking på 06000 eller bestill veihjelp på nett.

Er det farlig å kjøre med flatt dekk?

Kjøring av bil med et punktert dekk vil føre til skader på felgen. Hvis slik kjøring vedvarer over en viss tidsperiode kan det bety at du må bytte ut hele dekket – ikke bare fikse det. Hvis du kjører med flatt dekk over lengre distanser, så er sannsynligheten også tilstede for at du må bytte ut flere bildeler.

Er det lov å lappe dekk?

Enkelte ihuga bilfolk plugger riktignok dekk selv, men det er da snakk om å gjøre det fra utsiden ved hjelp av såkalte “makker”. Dette er ikke lenger lov og bør derfor frarådes, med mindre det er som en nødløsning for å kjøre til dekkverkstedet.

Er det farlig å kjøre med ubalanserte dekk?

Ubalanserte dekk kan føre til vibrasjoner, som igjen kan bidra til at sjåføren blir sliten og føre til unødvendig slitasje på støtdemperne.

Leave a Comment