Hvor kan man teste seg for kjønnssykdommer?

Hvor kan man teste seg for kjønnssykdommer? ​Du kan be om test for seksuelt overførbare infeksjoner hos alle fastlegekontorer, helsestasjoner for ungdom eller studenthelsetjenester. Vær oppmerksom på at klamydia, gonoré og syfilis kan smitte til både skjede, urinrør i penis, hals og endetarmsåpning.

​Du kan be om test for seksuelt overførbare infeksjoner hos alle fastlegekontorer, helsestasjoner for ungdom eller studenthelsetjenester. Vær oppmerksom på at klamydia, gonoré og syfilis kan smitte til både skjede, urinrør i penis, hals og endetarmsåpning.

Hvor mye koster det å teste seg for kjønnssykdommer?

Ja, både test og eventuell behandling er gratis også hos fastlegen. Dersom du bor i Oslo, Akershus eller Bergen kan du også bestille test på internett. Da bestiller du testutstyr og sender deretter inn prøven. Kvinner tar prøve fra skjeden og menn tar urinprøve.

Hvordan vite om man har en kjønnssykdom?

Symptomene varierer mellom de forskjellige kjønnssykdommene, men generelle symptomer er:
 1. Endret utflod hos kvinner (endret lukt, mengde, farge, konsistens)
 2. Utflod fra penis.
 3. Kløe, svie, ubehag ved vannlating (eller også utenom vannlating)
 4. Blod i urinen.
 5. Endret farget og lukt på urinen.

Hvor kan man teste seg for kjønnssykdommer? – Related Questions

Hva heter den farligste kjønnssykdommen man kan få?

HIV-infeksjon/AIDS

Er den mest dødbringende av alle kjønnssykdommer og skyldes et virus kalt HIV. HIV angriper og ødelegger kroppens immunforsvar. Det betyr at en smittet person veldig lett blir smittet og kanskje dør av sykdommer som ikke utgjør noe problem for friske mennesker.

Hvor fort merker man en kjønnssykdom?

Når og hvis plagene oppstår, varierer mellom de ulike kjønnssykdommene. Plager kommer tidligst 1-2 uker etter smittetidspunktet, og mange er usikre på om de har symptomer eller ikke fordi plagene er svake, ifølge Sex og samfunn, senter for ung seksualitet.

Hvor lenge kan man ha en kjønnssykdom uten å vite det?

De fleste som smittes med klamydia får ingen symptomer. Dette fører dessverre til at mange er smittet uten å vite om det, og at de dermed kan smitte andre. Dersom man får plager merker man disse tidligst 1–2 uker etter smittetidspunktet, men plagene kan også komme senere.

Hvor lenge kan man ha en kjønnssykdom?

Sykdomsforløp ved klamydia

Uten behandling forsvinner oftest infeksjonen av seg selv i løpet av ett til to år. Noen kvinner får infeksjon og betennelse i egglederne. Skjer dette er det økt risiko for at arrvev helt eller delvis tetter igjen egglederne.

Kan man ha kjønnssykdom uten å ha hatt samleie?

–Er det mulig å en kjønnssykdom uten å ha hatt sex? – Nei, det er det ikke. Hvis noen har en kjønnssykdom, så har vedkommende hatt seksuelt samvær med noen.

Kan kjønnssykdommer gå over av seg selv?

Hos noen kan klamydia gå over av seg selv, og ubehandlet vil infeksjonen ofte gå over av seg selv i løpet av ett til to år. Gjennomgått infeksjon gir ingen beskyttelse mot å bli smittet på nytt, og man kan ikke bli immun mot klamydia.

Hva er den mest vanlige kjønnssykdommen?

De vanligste kjønnssykdommene i Norge i dag er klamydia, herpes og kjønnsvorter. I 2016 ble det meldt inn 26 108 tilfeller av klamydia. Kjønnsvorter og herpes diagnostiseres vanligvis ved undersøkelse av pasienten, og det tas vanligvis ikke kjønnsvorte- og herpesprøver.

Hvilke kjønnssykdommer klør?

Det er relativt sjelden at kjønnssykdommer er årsaken til underlivskløe. – Herpes og kjønnsvorter kan gi slike plager, og i visse tilfeller også klamydia, gonoré og mykoplasma.

Kan kjønnssykdommer smitte ved kyssing?

Kan jeg få kjønnssykdommer av å kysse? Ja, både herpes type 1 og type 2 kan smitte gjennom kyssing. Disse kan også spre seg videre til underlivet gjennom oralsex.

Kan man dø av kjønnssykdom?

Det er ekstremt sjeldent at man dør eller blir alvorlig syk av kjønnssykdommer, og man trenger ikke bekymre seg for dette i det hele tatt. Ta det med ro, og få den behandlingen som er nødvendig så går dette bra i godt over 99% av tilfellene.

Hva er symptomer på syfilis?

Symptomene kan være:
 • Feber.
 • Tretthet.
 • Utslett på hender, føtter, overkroppen eller i hodebunnen.
 • En generell følelse av uvelhet.
 • Muskel- eller leddsmerter.
 • Sår i munnen eller på kjønnsorganene.
 • Vortelignende utvekster på kjønnsorganene eller rundt anus.
 • Flekkvis håravfall på hodet.

Kan jenter få syfilis?

Fra slutten av 1990-tallet har det vært en betydelig økning i antall syfilistilfeller blant menn som har sex med menn i Norge. Også blant heteroseksuelle kvinner og menn har forekomsten av syfilis økt de senere årene.

Hva er bløt sjanker?

Bløt sjanker er en seksuelt overført infeksjon og kalles også ulcus molle eller chancroid. Sykdommen er i dag sjelden i Europa. Bløt sjanker er en seksuelt overført infeksjon og kalles også ulcus molle eller chancroid. Sykdommen er i dag sjelden i Europa.

Kan syfilis forsvinne av seg selv?

Fra 6 uker til 6 måneder etter infeksjon vil såret forsvinne av seg selv uten behandling. Ubehandlet vil sykdommen gå over i det neste stadiet etter et par måneder. Omtrent 50 % av de smittede utvikler sekundær syfilis.

Leave a Comment