Hva er Knutestruma?

Hva er Knutestruma? Knutestruma betyr at skjoldkjertelen er forstørret (struma) og at den inneholder en eller flere knuter, Tilstanden omfatter hele spekteret fra en tilfeldig oppdaget liten knute i skjoldkjertelen til store struma som strekker seg bak brystbeinet, og kan forårsake trykk mot luftrøret.

Knutestruma betyr at skjoldkjertelen er forstørret (struma) og at den inneholder en eller flere knuter, Tilstanden omfatter hele spekteret fra en tilfeldig oppdaget liten knute i skjoldkjertelen til store struma som strekker seg bak brystbeinet, og kan forårsake trykk mot luftrøret.

Kan struma forsvinne av seg selv?

Skjoldbruskkjertelen kan bli angrepet av virus. Dette vil være ledsaget av smerter og feber. En slik struma vil gå tilbake av seg selv når kroppen har bekjempet virusinfeksjonen. Noen legemidler – for eksempel litium – kan gi struma.

Hvor fort vokser Knutestruma?

Knutestruma vokser langsomt og gir som regel lite symptomer selv ved betydelig størrelse.

Hva er Knutestruma? – Related Questions

Hvorfor får man Knutestruma?

Knutestruma er en vanlig strumaform som er karakterisert ved varierende forekomst av knuter og cyster i skjoldbruskkjertelen. Årsaken er ukjent, men både jodmangel og genetiske faktorer synes å være av betydning for denne typen struma.

Hvorfor får man knuter i skjoldbruskkjertelen?

Årsaken til struma og knutestruma er ukjent, men både jodmangel og genetiske faktorer kan ha betydning. Man kan ha et fysiologisk struma: Fysiologisk struma betyr at man har forstørret skjoldbruskkjertel uten at det er en medisinsk tilstand som gir dette.

Hvordan merker man kreft i skjoldbruskkjertelen?

Symptomer ved skjoldbruskkjertelkreft
 • kul i skjoldbruskkjertelen eller i nærliggende lymfekjertler på halsen (oftest)
 • hoste og heshet.
 • vanskeligheter med å svelge.
 • smerter i halsen.
 • stemmeforandring.

Hva er toksisk knutestruma?

Ved toksisk knutestruma er skjoldbruskkjertelen forstørret og inneholder større og mindre knuter. Dette sees hyppigst hos eldre personer som har hatt tendens til jodmangel.

Er struma kreft?

De fleste knutene i skjoldbruskkjertelen er ikke kreft,‐ de er godartede. Om knuten er godartet eller ondartet avgjøres som oftest av en celleprøve.

Kan man få struma av å ikke spise fisk?

Jodmangel kan gi struma og lavt stoffskifte (hypotyreose). For lite jod er særlig alvorlig for gravide og ammende, siden fosteret og barnet trenger jod til normal utvikling av hjernen og nervesystemet.

Hvorfor trenger ikke de over 40 år jod?

Voksne over 40 år har liten risiko for å få kreft i skjoldbruskkjertelen pga radioaktivt jod og man har ikke sett noen reduksjon av kreftrisiko for denne aldersgruppen ved å ta jodtabletter. Derfor anbefaler myndighetene ikke jodtabletter til denne gruppen.

Hvordan bli kvitt struma?

Ved operasjon grunnet struma (godartet forstørret skjoldbruskkjertel) kan man fjerne hele, eller halve kjertelen. Dette avhenger av størrelse på strumaet og graden av plager dette gir. Ved sykdommer i biskjoldkjertlene, fjernes en eller flere av kjertlene (parathyreoidektomi).

Hvilket hormon mangler ved struma?

Tyroksin inneholder jod, og mangel på jod fører til nedsatt produksjon av hormonet og utvikling av struma.

Hvordan kjennes struma ut?

Symptomer
 1. Hevelse på nedre del av halsen.
 2. Ubehag og lokal trykkfølelse.
 3. Vansker med å svelge.
 4. Hoste.
 5. Heshet.
 6. Trykkfølelse.
 7. Besvær med å puste.
 8. Øvrig kan man ha symptomer på den underliggende tilstanden, eksempelvis symptomer høyt- eller lavt stoffskifte, eller utstående øyner som et symptom på Graves sykdom.

Hvorfor får man struma?

Struma betyr at skjoldkjertelen er forstørret. Struma kan forekomme ved lavt stoffskifte, ved normalt stoffskifte og ved høyt stoffskifte – det sier altså ikke noe om hva slags sykdom som er årsaken.

Hva bør man ikke spise når man har lavt stoffskifte?

Det er matvarer som ikke burde konsumeres av pasienter med lavt stoffskifte, fordi de kan endre den normale produksjonen av skjoldkjertelhormoner.
 1. Korn med gluten.
 2. Brokkoli.
 3. Soya.
 4. Sukker.
 5. Vegetabilske oljer.
 6. Søte frukter.
 7. Bearbeidet kjøtt.

Blir man tjukk av lavt stoffskifte?

Blant dem med sykdommen er det ikke uvanlig å oppleve at det er vanskelig å gå ned i vekt. Samtidig er det viktig å huske at mange kilos vektøkning skyldes ikke nødvendigvis hypotyreosen (lavt stoffskifte). Hos noen vil hypotyreose kun gi 2-3 kg vektøkning.

Kan man gå ned i vekt når man har lavt stoffskifte?

– Dersom forbrenning/stoffskiftet er for lavt, vil en ha problemer med å gå ned i vekt. Dette både fordi forbrenningen er lavere, og fordi en har vanskeligere for å kunne nyttegjøre seg fysisk aktivitet da energien er lav, forklarer lege Tom Holthe ved Aleris i Trondheim.

Blir man trøtt av lavt stoffskifte?

Lavt stoffskifte betyr at skjoldbruskkjertelen ikke lager nok stoffskiftehormon. Det kan gi forskjellige symptomer, som for eksempel tretthet, treg mage, vektøkning og frysninger.

Kan man drikke alkohol med lavt stoffskifte?

helt generelt er det meg bekjent ikke farligere å drikke alkohol når man bruker levaxin enn ellers. Det er kjent interaksjon mellom levaxin og østrogen. Det vil si at du sannsynligvis trenger en litt større dose levaxin enn andre når du samtidig bruker p-piller med østrogen.

Leave a Comment