Hva er de vanligste skadene etter en brann?

Hva er de vanligste skadene etter en brann? Den vanligste skademekanismen hos voksne er flammeskader, mens barn hyppigst er skåldet av varme væsker.

Den vanligste skademekanismen hos voksne er flammeskader, mens barn hyppigst er skåldet av varme væsker.

Hvordan ser 2 grads forbrenning ut?

Ulike grader av forbrenning

2. grads forbrenning: Huden blir intenst rød og flekkete, og det dannes blemmer. Man opplever ofte sterk smerte og hevelse.

Hvordan behandling blemmer etter brannskade?

Vask såret med 0,1% klorheksidin. Etterskyll med sterilt saltvann (0,9% natriumklorid). Mindre blemmer kan man la stå urørt. Større blemmer vil sprekke av seg selv, og bør derfor punkteres og tømmes, og man bør i slike tilfeller fjerne den løse huden.

Hva er de vanligste skadene etter en brann? – Related Questions

Hva gjør man når barnet brenner seg?

– Det viktigste man gjør, er å kjøle ned. Bruk vann på omkring 20 grader. Det må ikke være for kaldt. Tommelfingerregelen er at brannskaden må holdes i vann i 20 minutter, sier barnelege Ole Bjørn Kittang ved Sørlandet Sykehus i Kristiansand.

Skal brannsår holdes fuktig eller tørt?

Behandling av brannskader

Er du usikker på om skaden krever legebehandling så kontakt legekontor eller lokal legevakt. Dersom smertene er store kan smertestillende medisin brukes. Området skal også holdes fuktig og avkjølt under transport til lege.

Hva skal man smøre på brannsår?

For å forhindre infeksjon, bør du smøre på en bakteriedrepende krem (en antibakteriell salve) på det berørte området. Det berørte området skal dekkes med en steril bandasje for å holde området rent. Det finnes forskjellige typer bandasjer du kan bruke på mindre brannsår, som for eksempel en steril gaskompress.

Hvor lang tid tar det før blemmer forsvinner?

Slik steller du vannblemmer

Hvis skaden er skjedd, tar det én–tre uker før blemmen er borte og huden er fin. Væsken gjør at huden leger fortere, så stikk bare hull hvis blemmen er irriterende.

Hvor lenge kan en blemme vare?

Det vil etterhvert gro opp ny hud igjen, som ved ethvert sår. Det varierer hvor lenge man har en blodblemme, men det kan gå noen uker før den forsvinner helt.

Skal brannsår renses?

Rengjøring av brannskaden

Dersom brannskaden ikke er større enn at du kan behandle den selv, må du rengjøre såret før du legger på bandasje. En fersk brannskade er i praksis steril, og det er viktig å holde den steril. Rengjør såret med sterilt vann eller en mild såpeoppløsning.

Hvordan behandle 2 grads forbrenning?

Lokalbehandling av brannskade:
  1. Løs hud og blemmer fjernes og såret vaskes med sterilt saltvann.
  2. grads og overflatisk 2. grads forbrenning behandles med salvekompresser eller annen ikke-heftende bandasje.
  3. Dyp 2.
  4. Ved sekresjon dekkes eksempelvis med polyuretanplate og senere eventuelt kolloidplate i tillegg.

Hvor lang tid tar det før et brannsår gror?

De fleste overfladiske brannskader gror i løpet av to-tre uker. Førstegradsforbrenninger tilheler i løpet av to-tre dager uten videre behandling. Overfladiske skader gir vanligvis ikke arr selv om du har blemmer. Hvis hudoverflaten brister og det dannes brannsår, øker faren for infeksjon.

Skal brannsår luftes?

Sår skal ikke luftes / tørkes ut, da dette hemmer fornying av hudceller. Skorper skal ikke fjernes. Skorpen beskytter sårene mot smuss og bakterier, samtidig som det forebygger arr.

Hvor ofte bytte plaster på brannsår?

Plaster bør byttes daglig

Ifølge Langøen bør såret vaskes daglig i forbindelse med dusjing, og det er da naturlig å bytte plaster samtidig. – Plaster eller annen sårbeskyttelse skal holde såret fuktig, rent og beskytte mot irritasjon fra sko, klær og annet. Gjør du det, gror det nok greit.

Hvordan få sår til å gro fortere?

Det finnes dessverre ingen så gode råd for å få sår til å gro raskere. Det tar den tiden det tar, og det er ingenting som kan gjøre at det går raskere. Det eneste man kan passe på og «styre selv», er at såret ikke gror saktere enn det trenger! Da må man passe på å rense såret når man har fått det.

Skal sår holdes fuktig?

Når man får et lite kutt eller sår har mange lært at man må skifte plaster regelmessig, rengjøre såret ofte og lufte såret. Medisinsk forskning viser at dette ikke er den beste sårbehandlingen. Det viser seg nemlig at et lukket og fuktig miljø minimerer risikoen for infeksjon og gjør at sår gror raskere og bedre.

Kan Klorhexidin brukes på åpne sår?

Klorheksidin dreper eller hemmer tilveksten av ulike type bakterier, og linimentet brukes utvortes til desinfeksjon og rensing av sår. Velegnet til skrubbsår, gnagsår, kutt eller rift og til utvortes vasking av for eksempel piercing og øredobber.

Kan Bacimycin brukes på åpne sår?

Bacimycin brukes for å reduserer risikoen for infeksjoner ved sår, eksem og insektsbitt. Salven er velegnet å bruke på tørre sår og tørr, skjellende hud.

Hvordan vet man at man har fått infeksjon i sår?

Sårinfeksjon gir rødme, varme, hevelse og smerter i såret, og det kan renne puss ut av det. Sårinfeksjon kan utvikle seg til rosen, eller betennelsen kan trekke seg sammen til en byll. En byll er en rød, hard hevelse (knute), som gjør vondt. Den kan bli gul på toppen av betennelsen (puss).

Hva er tegn på infeksjon?

En infeksjon betyr at det setter seg mange bakterier i såret, noe kroppen vil reagere på. Et infisert sår vil kunne væske, og huden blir hoven og rød rundt såret. Det kan også oppstå en vond lukt ved større sårdannelser. Som regel gir et avgrenset infisert sår ingen allmennsymptomer.

Leave a Comment