Er Marius genser norsk?

Er Marius genser norsk? Mariusgenseren som kommersielt produkt Sandnes Uldvarefabrik. Bitten Eriksen solgte et mønster kalt Cortina II, etter OL i Cortina i 1956, som er meget likt Mariusmønsteret, og Eriksen solgte dette fra 1960 som ferdigstrikket under handelsnavnet «Marius sweater» fra sin butikk på Slemdal i Oslo.

Hvor gammel er Marius genser?

1954: «Mariusgenser» utgitt av Sandnes Garn, lansert i filmen «Troll i ord». Designet av Unn Søiland i 1953.

Hvor mye koster en mariusgenser?

Kr 2190,- Mariusgenseren er Norges mest populære strikkegenser. Det tradisjonelle mønsteret ble designet av Unn Søiland Dale i 1953 da hun jobbet med å lage gensere til den kommende skifilmen «Troll i Ord».

Når ble Marius mønsteret skapt?

Strikkedesigneren Unn Søiland Dale designet Mariusmønsteret i 1953. Fotomodell for håndstrikkeoppskriften var skiløperen og krigshelten Marius Eriksen, som hadde en birolle i den norske komedien «Troll i ord» i 1954, hvor alle skuespillerne var iført Søiland Dales strikkegensere.

Er Marius genser norsk? – Related Questions

Hvilket garn til Riddari genser?

Riddari genseren kan strikkes med forskjellige garntyper, men de fleste foretrekker å bruke ullgarn. Dette er en genser som passer best, både i forhold til i mønster og utforming, for litt kjølige dager hvor man trenger å holde seg varm.

Hvilket garn er best til islender?

Islender er et tradisjonelt mønster som var en favoritt blant mange arbeidere. Den ble gjerne strikket i godt ullgarn for å holde både skogsarbeideren og fiskeren varm på jobb. I dag er det mange som velger litt tynnere garn, og gjerne moderne ullgarn som kan vaskes i maskinen.

Hvem lagde mariusgenser?

I 1953 ble en genser lansert som håndstrikkemodell nr. 229 av Sandnes Uldvarefabrik. Mønsteret var laget av Unn Søiland Dale, og hun fikk 100 kroner for jobben.

Hva betyr mønsteret?

Mønster er et systematisk arrangement og formgivning som har et minimum av gjentakelser og symmetri. Mønster er noe som imiteres eller gjentas, et tema av gjentagende hendelser eller objekter. Disse elementene gjentar seg på en forutsigelig måte.

Skal Mønsterfargen ligge øverst?

Ha alltid samme farge på samme sted, da blir mønsteret jevnest og penest. og mønsterfargen i høyre. Dersom du har begge fargene på venstre pekefinger, må fargene ligge i samme rekkefølge hele tiden. Den fargen som er mest fremtredende i mønsteret, er den dominante fargen.

Hvordan strikke mønster uten at det blir stramt?

De lange trådene kan nemlig hekte seg fast i ting og tang. Derfor hekter man alltid med seg tråden på baksiden hvis man tar lange sprang. Det blir også penere, jevnere og mer oversiktlig. Dette gjør man ved å tvinne tråden: Legg tråden du hekter med deg over den andre, og strikk videre.

Hvilken vei strikker man mønster?

Du skal lese diagrammet i strikkeretningen, altså fra høyre mot venstre, nedenfra og opp. Du gjentar diagrammet så mange ganger som du trenger for å dekke hele plagget, eller det partiet på plagget som skal ha mønsteret. Hvis ikke annet står oppgitt så begynner du alltid med masken nederst i høyre hjørne.

Hva er Overvidde i strikkeoppskrift?

Overvidden i plagget er beregnet ut fra masketallet/strikkefasthet, og inkluderer det du skal ha med av bevegelsesvidde. Din overvidde måles rundt det bredeste punktet på overkroppen; som oftest bysten eller magen.

Hva betyr midt på ermet?

Står det en pil med tekst ”midt på ermet”, betyr dette at pilen skal havne på ermets midterste maske når du strikker mønsteret. Piler som viser hvor du skal starte for hver størrelse er også ganske vanlig.

Hva betyr Gjenta fra *-*?

Gjenta *-* . Gjenta hele prosessen til du har felt alle maskene på pinnen. Fell på samme måte som over, men strikk vrangt istede for rett.

Hva betyr hver 2 pinne?

Det står i oppskriften: “fell videre på hver 2. pinne mot nakken med 2,1 maske.” Betyr det at jeg skal felle av på annenhver omgang.

Kan man strikke frem og tilbake på rundpinne?

Strikker du på rundpinne, strikker du alle maskene rett på hver omgang. Strikker du frem og tilbake på to pinner, strikker du annenhver pinne rett og annenhver pinne vrangt. Arbeidet vil se forskjellig ut på retten og vrangen.

Hvorfor øke masker før vrangbord?

13) Hvorfor økes det masker før vrangborden når plagget strikkes ovenfra og ned? Vrangbord er mer elastisk enn glattstrikk og trekker seg derfor mer sammen. Ved å øke masker før vrangborden unngår man at det blir en markant viddeforskjell på vrangborden og resten av bolen.

Hva betyr kast om pinnen?

Å «lage et kast» betyr ganske enkelt å legge tråden rundt pinnen ved å føre den fra nedenfra høyre pinne, og over på oversiden, slik at det blir en ny maske på pinnen. På neste runde blir det et hull under masken, og vi bruker ofte kast for å lage knapphull.

Hvordan unngå hull ved økning?

Hvis en skal øke masker og det skjer jo ofte, kan det bli “hull“. dette kan unngås ved at man plukker opp tråden mellom 2 rettmasker og vrir den. Se bildet! Strikk masken og fortsett strikkinga.

Hvilken vrangbord er mest elastisk?

Ulike strikketeknikker gir ulik elastisitet. Av de vrangbordene som vi viser her, er det vrangbord nr 2 som trekker seg mest sammen: den med 2 rette, 2 vrange, med vrangbord 1 (med 1 rett, 1 vrang) som en god nr to.

Leave a Comment