Er det farlig å få urinveisinfeksjon når man er gravid?

Er det farlig å få urinveisinfeksjon når man er gravid? Uten behandling kan urinveisinfeksjon hos gravide føre til for tidlig fødsel og fosterskader. Det anbefales kontroll av urinen én uke etter endt behandling. Dersom tilstanden forverres eller plagene kommer tilbake, er det viktig at du tar kontakt med legen din.

Uten behandling kan urinveisinfeksjon hos gravide føre til for tidlig fødsel og fosterskader. Det anbefales kontroll av urinen én uke etter endt behandling. Dersom tilstanden forverres eller plagene kommer tilbake, er det viktig at du tar kontakt med legen din.

Kan UVI gå over av seg selv gravid?

For en som ikke er gravid kan en urinveisinfeksjon ofte gå over av seg selv, men for gravide anbefales alltid behandling, rett og slett for å unngå eventuelle komplikasjoner. Da blir det skrevet ut antibiotika, som tar livet av bakteriene i urinblæren.

Er det farlig å gå med ubehandlet urinveisinfeksjon?

Nedre og øvre urinveisinfeksjon

Dersom infeksjonen går ubehandlet, er det også en risiko for at den kan utvikle seg til nyrebekkenbetennelse. Vær oppmerksom på symptomer som høy feber, kvalme, svekket allmenntilstand og smerter i siden og oppsøk lege umiddelbart.

Er det farlig å få urinveisinfeksjon når man er gravid? – Related Questions

Kan man drikke bort urinveisinfeksjon?

Når man har urinveisinfeksjon er det viktig å drikke rikelig, gjerne to liter i døgnet eller mer. Gå også ofte på toalettet slik at bakteriene skylles ut av blæren. Syrlig drikke sørger for at bakteriene trives dårlig i urinen. Drikk derfor gjerne ferskpresset sitron, grapefrukt eller tranebærjuice.

Når kontakte lege ved urinveisinfeksjon?

De vanligste symptomene på urinveisinfeksjon er sviende smerte når du later vannet og trang til å tisse oftere enn vanlig. Urinen kan ha en blakket farge, lukte vondt eller inneholde blod. Du kan også ha smerter nederst i magen. Hvis symptomene er plagsomme eller forverres, bør du kontakte lege.

Kan det være noe annet enn urinveisinfeksjon?

Noen ganger kan også tørre slimhinner forveksles med urinveisinfeksjon – dette er spesielt vanlig etter overgangsalderen. Gutter og menn som opplever svie ved vannlating, kan ha en infeksjon i forhuden eller sædblærene. Hos eldre menn kan problemer ved vannlating også være et tegn på prostata problemer.

Når urinveisinfeksjon ikke går over?

Urinveisinfeksjoner går som regel over av seg selv i løpet av en uke. Dersom plagene ikke går over og plagene øker bør en ta kontakt med fastlegen. Er symptomene plagsomme eller om en er gravid, kan det være aktuelt med antibiotika.

Kan man ha urinveisinfeksjon uten å merke det?

Urinveisinfeksjon uten svie kan forekomme. Dette kaller man på fagspråket asymptomatisk bakteriuri – altså at man har bakterier i urinen, men ingen symptomer. Som beskrevet over er dette en tilstand som skal behandles hos dem som er gravid. Det samme gjelder pasienter som skal få utført enkelte urologiske inngrep.

Når får man urinveisinfeksjon etter samleie?

Visste du at de første 48 timene etter et samleie er risikoen for å få en urinveisinfeksjon økt med hele 60 ganger? Grunnen til det er at bevegelsene under et samleie kan presse bakterier fra de nederste delene av urinrøret opp i blæren.

Hvordan bli kvitt urinveisinfeksjon uten antibiotika?

Blærekatarr kalles også nedre urinveisinfeksjon eller cystitt. Urinen inneholder vanligvis ingen bakterier, men noen ganger sprer bakterier seg fra endetarmen til urinrøret.

For å lindre plagene kan du:

 1. Drikke rikelig med vann for å «skylle ut» bakteriene.
 2. Ta Paracetamol eller Ibuprofen.
 3. Holde varmeflaske over magen.

Kan gravide drikke tranebærjuice?

Vi har ved gjennomgang av oppslagsverk og databaser ikke funnet informasjon om at det kan være uheldig for fosteret dersom moren inntar tranebær eller tranebærjuice i svangerskapet. Inntak av mengder tilsvarende det som finnes i normalt kosthold regnes som trygt.

Hvordan lindre smerter ved urinveisinfeksjon?

Et godt råd er å drikke mye vann!
 1. Et primært tips er å drikke mye vann, noe som fører til hyppig vannlating hvorved bakteriene blir skylt ut.
 2. Å unngå å holde seg for lenge kan også minske risikoen for urinveisinfeksjon, da det gir bakteriene mindre tid til å utvikle seg i urinen.

Hva bør man unngå når man har urinveisinfeksjon?

Huskeliste for å unngå urinveisinfeksjon
 1. Forsøk å tømme blæren godt ved toalettbesøk.
 2. Tørk deg forfra og bak mot rumpe.
 3. Unngå å sitte på kalde underlag.
 4. Ikke sitt for lenge i vått badetøy, skift til tørr truse.
 5. Tiss etter samleie (innen 15 minutter)
 6. Drikk rikelig med vann.

Hva bør man spise når man har urinveisinfeksjon?

MAT SOM VIRKER MOT: Urinveisinfeksjon

Forebyggende tiltak er å drikke mye væske i form av vann eller sure væsker som appelsinjuice og tranebærjuice (de bør være usukret). Å spise blåbær kan også forebygge infeksjoner. Det samme kan ananas, som inneholder et antibakterielt enzym.

Hvorfor føler jeg at jeg må tisse hele tiden?

Det vanligste årsaken er at man har drukket mye. Normale, fysiologiske årsaker til hyppig vannlating er ofte: Mye drikke: Hyppig vannlating kan rett og slett skyldes at man drikker for mye, da blir resultatet at du tisser mer – slik regulerer kroppen væskebalansen.

Hvor ofte tisser du gravid?

Blodgjennomstrømmingen i nyrene øker med 30-50 prosent og den gravide vil kunne merke forandringer i form av hyppig vannlating på grunn av økt urinproduksjon. I tillegg får blæra mindre plass ved at livmoren vokser. Kvinnen opplever å ville tisse oftere og på mye mindre volum enn tidligere.

Når blir man tissetrengt gravid?

Et økt behov for at tisse er ett av de første tegnene på graviditet man støter på, og det starter fra rundt uke 6. Men vær oppmerksom på at man ikke behøver å føle seg tissetrengt bare fordi man er gravid. Graviditet er helt individuelt.

Hvorfor må man tisse gravid?

Med baby i magen øker også blodvolumet ditt gradvis med cirka 40-50 prosent. Blodgjennomstrømmingen i nyrene øker med 30-50 prosent, og du som er gravid vil derfor kunne merke forandringer i form av at du oftere må tisse på grunn av økt urinproduksjon. Når livmoren vokser vil også blæra få mindre plass.

Kan man se på urinen om man er gravid?

Hvis det har gått mer enn 3-4 uker siden et samleie der du tror at du kan ha blitt gravidkan man se det på tester, enten urin eller i blodet. Da vil det være produsert nok HCG hormoner som forteller at man er gravid. Om du tar en slik test hjemme eller på et legekontor spiller ingen rolle.

Leave a Comment